Home > Current Affairs, General Knowledge > Current Affairs May 2010

Current Affairs May 2010

1. Country code top-level domain or ccTLD is an Internet top-level domain generally used or reserved for a country. Recently which of the following countries became the first countries to have non-Latin ccTLD?
(A)India, China, Thailand
(B)Japan, China, Russia
(C)Egypt, Saudi Arabia , United Arab Emirates
(D)China, Saudi Arabia, UAE
(E)None of them

Ans.: (C ) Egypt, Saudi Arabia, United Arab Emirates

2. What is the new deadline given to auto makers of the country to upgrade their two-wheelers to Bharat Stage (BS) 3 from BS 2 norms for sale in 13 major cities of the country ?
(A)July 1, 2010
(B)August 1, 2010
(C)September 1, 2010
(D)October 1, 2010
(E)December 31, 2010

Ans.: (A)July 1, 2010

3. In context with the Industrial Infrastructure Upgradation Scheme (IIUS), in which state is being developed Ispatbhoomi Cluster?
(A)Jharkhand
(B)Karnataka
(C)Chhattisgarh
(D)Bihar
(E)Orissa

Ans.: (C) Chhattisgarh

4. How many Government / Public Sector Undertakings are registered with both BSE & NSE?
(A)42
(B)24
(C)34
(D)31
(E)28

Ans.: (D) 31

5. Where was held the Commonwealth Health Ministers Conference in May 2010?
(A)London
(B)Geneva
(C)Brussels
(D)New Delhi
(E)Cape Town

Ans.: (B) Geneva

6. “Transforming Lives ” is the new tagline of which of the following PSU?
(A)NTPC Limited
(B)Indian Oil Corporation Limited
(C)Oil & Natural Gas Corporation Limited
(D)Steel Authority of India Limited
(E)Hindustan Petroleum Corporation Limited

Ans.: (A) NTPC Limited

7. In which of the following cities, the Tourism Ministry is developing Theme Parks such as Garden of Palms, Garden of Conifers, Valley of Animals etc. ?
(A)Bangalore
(B)New Delhi
(C)Chandigarh
(D)Kolkata
(E)Agra

Ans.: (C) Chandigarh

8. In which of the following states is being set up the Central Institute of Himalayan Culture Studies ?
(A)Meghalaya
(B)Sikkim
(C)Assam
(D)Arunachal Pradesh
(E)Himachal Pradesh

Ans.: (D)Arunachal Pradesh

9. Recently we read in the newspapers that Indian Meteorological Department is modernizing its observational network by replacing its old and conventional radar by the state of art S-band Doppler Weather Radar (DWR) in a phased manner at different locations all over the country. A Doppler Weather Radar (DWR) would provide short-range accurate weather prediction in a radius of _______?
(A)200 kms
(B)500 kms
(C)800 kms
(D)1000 kms
(E)1200 kms

Ans.: (B) 500 kms

10. Which among the following sports has been included for the first time as a medal sport in the Commonwealth Games 2010?
(A)Squash
(B)Netball
(C)Tennis
(D)Wrestling
(E)Water polo

Ans.: (C) Tennis

11. In which country’s capital US president Barack Obama gave the speech ” A New Beginning” in later half of 2009?
(A)Saudi Arabia
(B)Japan
(C)China
(D)India
(E)Egypt

Ans.: (E) Egypt

12. What is the name of ‘rickshaw man from Bihar’ ?
(A)Irfan Ali
(B)Irfan Aalam
(C)Mohammad Aalam
(D)Khalid Ansari
(E)None of them

Ans.: (B) Irfan Aalam

13. Which among the following country has recently become the first country in the world to initiate a new law which proposes the tobacco companies to sell their cigarette packs ‘plain’ without display of logo or imagery on the cover by January 1, 2012?
(A)USA
(B)UK
(C)Australia
(D)New Zealand
(E)Canada

Ans.: (C) Australia

14. As per the fifth annual Millward Brown Optimor BrandZ Top100 Most Valuable Global Brands of 2010, what is the value of Google, the number 1 brand of the world?
(A) $114 billion
(B) $94 billion
(C) $145 billion
(D) $97 billion
(E) $156 billion

(A) $114 billion

15. As per the latest rankings done by FinanceAsia magazine, who among the following has been ranked as India’s best CEO?
(A)Natarajan Chandrasekaran -TCS
(B)Kris Gopalakrishnan -Infosys
(C)Chanda Kochar -ICICI Bank
(D)Sunil Mittal -Bharti
(E)None of them

Ans.: (A) Natarajan Chandrasekaran -TCS

16. What was the theme of “International Day of Families” a UN observance celebrated recently on May 15, 2010?
(A)The impact of migration on families around the world
(B)Mothers and Families: Challenges in a Changing World
(C)Fathers and Families: Responsibilities and Challenges
(D)Families and Persons with Disabilities
(E)Changing Families: Challenges and Opportunities

Ans.: (A) The impact of migration on families around the world

17. Bring out the incorrectly matched pair:
(A)May 18 – International Museum Day
(B)May 19 – World Hepatitis Day
(C)May 21 – World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development,
(D)May 22 – International Day for Biological Diversity
(E)All matched Correctly

Ans.: (E) All matched Correctly

18. Which date in May is observed as World No Tobacco Day ?
(A)20
(B)22
(C)24
(D)26
(E)31

Ans.: (E) 31

19. Who among the following business personalities of India has been recently selected for American Academy of Arts and Sciences fellowships?
(A)Azim Hasham Premji
(B)Ratan Tata
(C)Kumar Mangalam Birla
(D)Deepak S Parikh
(E)None of them

Ans.: (B) Ratan Tata

20. Gujarat & Maharastra are celebrating their Golden Jubilee of Creation as the state were created on 1 May 1960. In this context, from the given options find out the leader who founded Samyukta Maharashtra Samiti. an organization that spearheaded the demand in the 1950s for the creation of a separate Marathi-speaking state out of the State of Bombay?
(A)Acharya Atre
(B)Prabodhankar Thackeray
(C)Senapati Bapat
(D)Keshavrao Jedhe
(E)Madhav Sadashiv Golwalkar

Ans.: (D) Keshavrao Jedhe

21. Which among the following committees had recommended five per cent reservation for the Gujjar community in Rajasthan in 2007 in government employment and admission to educational institutions?
(A)Justice IS Israni Committee
(B) Justice Jasraj Chopra Committee
(C)Justice R N Lodha Committee
(D)Justice Malimath Committee
(E)None of the above

Ans.: (B) Justice Jasraj Chopra Committee

22. In context with United Kingdom general election, 2010, held recently in May 2010, bring out the incorrect statement from the given options.
(A)None of the party could achieve the target of 326 seats required for majority and thus there is a hung parliament
(B)Largest Number of Seats have been won by Conservative Party,
(C)Since world war II, UK has seen hung Parliaments for only two times
(D)A coalition between the Conservatives and the Liberal Democrats, led to appointment of David Cameron as new Prime Minister of UK.
(E)The above election ended the 13 years regime of the Labor Party

Ans.: (E) The above election ended the 13 years regime of the Labor Party

23. which among the following states in India is venue to the world’s first Convention of Women Magicians to be held in May 2010?
(A)Karnataka
(B)Kerala
(C)Tamil Nadu
(D)Maharastra
(E)Rajasthan

Ans.: (B)Kerala

24. Who among the following is the Chairman of the Expert Committee on National Film Awards?
(A)Sharmila Tagore
(B)Rajeev Mehrotra
(C)Shyam Benegal
(D)Anupam Khair
(E)Amol Palekar

Ans.: (C) Shyam Benegal

25. Which of the following international airports of India recently became one of the first airport operators in the world to receive the ISO 27001 certification, recognized internationally as an Information Security Management System (ISMS) Standard?
(A)Delhi
(B)Kolkata
(C)Chennai
(D)Mumbai
(E)Bangalore

Ans.: (E) Bangalore

26. Which of the following circles attracted maximum bid in the latest 3G auction in India?
(A)Mumbai
(B)Delhi
(C)Karnataka
(D)Tamilnadu
(E)Maharastra

Ans.: (B) Delhi

27. ”Tireless voice- Relentless Journey” is the autobiography of which of the following BJP leaders? (It was recently released)
(A)Sushma Swaraj
(B)L K Advani
(C)Venkaiah Naidu
(D)Murli Manohar Joshi
(E)None of them

Ans.: (C) Venkaiah Naidu

28. In the recently held general elections, Navinchandra Ramgoolam has been reappointed as Prime Minister of which of the following countries?
(A)Maldives
(B)Mauritius
(C)Madagascar
(D)Trinidad & Tobago
(E)None of them

Ans.: (B) Mauritius

29. What is the nationality of Taufik Hidayat, a former Badminton World Champion?
(A)Pakistan
(B)India
(C)Indonesia
(D)Malaysia
(E)Bangladesh

Ans.: (C) Indonesia

30. Which among the following is the official carrier of Unique Identity Numbers and deliver the UID communication to the citizens of India?
(A)India Post
(B)DHL Express
(C)First Flight courier
(D)DTDC
(E)FedEx India

Ans.: (A) India Post

31. Who among the following is the current president of Olympic Council of Asia?
(A)Amaury Rivera
(B)Doug Roby
(C)Sheikh Fahad Al-Sabah
(D)Yuri Titov
(E)Muhammad Taher Pasha

Ans.: (C) Sheikh Fahad Al-Sabah

32. Renewable electricity certificate (REC) are Central Electricity Regulatory Commission (CERC) initiative which are a type of environmental commodity intended to provide an economic incentive for electricity generation from renewable energy sources, such as wind or solar power. Which among the following states in India has become the first state to notify the final regulations on REC mechanism?
(A)Maharastra
(B)Gujarat
(C)Tamilnadu
(D)Karnataka
(E)Himachal Pradesh

Ans.: (B) Gujarat

33. Prior to the recently prohibition on FDI in manufacturing of ‘Cigars, cheroots, cigarillos and cigarettes, of tobacco or of tobacco substitutes’ in India, what was the ceiling on FDI in the said products?
(A)26%
(B)49%
(C)51%
(D)74%
(E)100%

Ans.: (E) 100%

34. From which of the following country belongs the noted fil maker Jafar Panahi, who is in prison and recently notable Hollywood personalities, including Steven Spielberg, Martin Scorsese, Robert De Niro, Robert Redford and Francis Ford Coppola, sign a petition asking the government to release him?
(A)Iraq
(B)Iran
(C)Uzbekistan
(D)Pakistan
(E)Afghanistan

Ans.: (A) Iraq

35. Who among the following distance runners of USA has recently become the first non-African to break the 27-minute barrier in the 10,000 meters?
(A)Charles Bacon
(B)Chris Solinsky
(C)Lloyd Hahn
(D)Frank Riley
(E)William Nelson Queal

Ans.: (B) Chris Solinsky

36. What is the nationality of John Higgins, who is world’s number 1 snooker player who was suspended by World Professional Billiards and Snooker Association in May 2010 due to an investigation into match fixing allegations pending against him?
(A)British
(B)Scottish
(C)Dutch
(D)American
(E)Canadian

Ans.: (B) Scottish

37. Consider the following events related to Nuclear issue held recently in various parts of the world:
1. NPT Review Conference 2010- Chicago
2. Nuclear Security Summit – Washington DC
3. International Conference on Disarmament and Non-Proliferation, 2010 – Tehran
Which among the above are correct ?
(A)1 only
(B)1 & 2 only
(C)1 & 3 only
(D)2 & 3 only
(E)3 only

Ans.: (D)2 & 3 only

38. Néstor Kirchner, who was recently unanimously elected the first Secretary General of the Union of South American Nations (Unasur) is a former president of which of the following South American Country?
(A)Peru
(B)Bolivia
(C)Argentina
(D)Brazil
(E)Uruguay

Ans.: (C) Argentina

39. Supreme court of which of the following countries recently gave a landmark judgment declaring the use of narco tests, brain mapping tests and lie detector tests by investigative agencies unconstitutional?
(A)India
(B)China
(C)Pakistan
(D)Sri Lanka
(E)None of them

Ans.: (A)India

40. The 2010 winner countries of the Thomas & Uber Cup held in May 2010 are as follows:
(A)China, China
(B)China, South Korea
(C)South Korea, China
(D)China, Indonesia
(E)Indonesia, China

Ans.: (B) China, South Korea

All information is collected from the internet
© http://www.ssattri.wordpress.com

  1. July 17, 2010 at 9:06 pm

    nice site dude..
    i am a newbie about billiard
    and i will revisit later

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: